Kommunal økonomi skal endevendes!

Oprettet 05/02/2009 – 15:01

SF’s kommunalordfører og tidligere borgmester i Nakskov foreslår en uvildig undersøgelse af den kommunale udligning. Anledningen er at et antal kommuner hvert år kommer ud af økonomiforhandlingerne med så dårlig økonomi at der må skæres i velfærden. Aktuelt er seks fynske borgmestre på besøg på Christiansborg. De mener at mangle 500 mio. kr. om året.
I eftermiddag får Folketingets kommunaludvalg besøg af seks fynske borgmestre, der mener at de taber 500 mio. kr. årligt på det nuværende udligningssystem. Samtidig har seks østjyske kommuner fremlagt en rapport, der viser at de taber 100 mio. kr. årligt.
Men Velfærdsminister Karen Jespersen har på forhånd afvist at ville ændre på systemet. Derfor vil SF’s kommunalordfører, Flemming Bonne, der er tidligere borgmester i Nakskov på mødet støtte de seks fynske borgmestre og foreslår nu en uvildig undersøgelse af den kommunale økonomi.
Flemming Bonne slår fast at det er helt entydigt at der er behov for at se på fordelingen af bloktilskud og skatter efter kommunalreformen og siger: ” I SF vil vi have en uvildig undersøgelse af kommunernes økonomi. Det nytter ikke noget at lade dette indgå som en del af det politiske spil på Christiansborg eller i KL, for så bliver det inficeret af særinteresser i Folketinget eller et handlingslammet KL.
Flemming Bonne siger om de seks fynske borgmestre: ”Jeg genkender problemet. Selvom vi nu har haft en kommunalreform og finansieringsreform, så fungerer fordelingen ikke retfærdigt endnu. ”
En uvildig undersøgelse baseret på konkret viden vil i langt højere grad kunne dokumentere de enkelte kommuners grundvilkår, så det bliver klarlagt hvilke kommuner, der har henholdsvis flest og færrest ressourcer til at løse de opgaver, befolkningen ønsker og har krav på.
”Er det eksempelvis rimeligt at økonomisk trængte kommuner kun har råd til godt 30.000 kr. pr. ældre, mens andre kommuner har op til 70.000 kr.?”, spørger Flemming Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *