R-spidskandidat: Giv milliard-hjælpepakke til Østeuropa

Oprettet 28/02/2009 – 11:17

Den verdensomspændende økonomiske krise har tvunget de østeuropæiske lande i knæ. Derfor foreslår Radikale Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet Sofie Carsten Nielsen nu, at EU og Danmark handler og kommer østlandene til undsætning med en hjælpepakke på over 100 mia. kroner.
Det tjekkiske formandskab har indkaldt de europæiske stats- og regeringschefer til et ekstraordinært topmøde i morgen søndag d. 1. marts om den økonomiske krise. Op til mødet foreslår den radikale spidskandidat til Europa-Parlamentet Sofie Carsten Nielsen en hjælpepakke til Østeuropa.
“Europa hænger sammen på kryds og tværs. Ikke mindst økonomisk. Hvis de østeuropæiske lande går fallit, skaber det et langt fattigere Europa. Det vil koste endnu flere arbejdspladser, både i Danmark og i de lande, som Danmark handler med. Derfor er der hårdt brug for en østeuropæisk vækstpakke,” siger Radikale Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet Sofie Carsten Nielsen.
EU’s store donorlande Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Holland har blokeret for, at Europa-Kommissionen sender ca. 35 mia. kr. af sted til energiprojekter i østlandene.
“Det er tåkrummende pinligt, at Baltikum og Østeuropa ikke får hjælp. Deres økonomier er i en krise, der er langt, langt værre end i resten af EU. Vi inviterede selv østlandene med i EU, så er det også bare om at hjælpe dem nu, før de ender i dyb fattigdom,” siger Sofie Carsten Nielsen.
Hun foreslår nu, at alle medlemslande i EU skal stå sammen om en økonomisk hjælpepakke til det svækkede Østeuropa. Hjælpepakken skal finansiere investeringer i ny teknologi, klimaindsats og infrastruktur i Østeuropa
“Alle medlemslandene i EU skal bidrage til hjælpen. Men Danmark skal gå forrest. Vi hjælper os selv, fordi danske virksomheder rammes af nedgangen på de østeuropæiske eksportmarkeder,” siger Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:
“EU’s eksisterende genopretningsplan er fuld af gode intentioner, men den er ikke tilstrækkelig, og den hjælper ikke i Baltikum og Østeuropa. Hjælpepakker som i fx Frankrig er præget af køb-nationalt-klausuler, hvor bilfabrikkerne ikke må få produceret uden for Frankrig. Det er gift for den europæiske udvikling.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *