Stort, nyt orgel til Musikkens Hus i Nordjylland

Oprettet 18/08/2011 – 16:06

Det Obelske Familiefond donerer koncertorgel til Musikkens Hus i Nordjylland. Det bliver et af Danmarks største orgler og bygges af Marcussen & Søn, Aabenraa.
Musikkens Hus i Nordjylland modtager nu en gave i form af et danskbygget koncertorgel. Det er Det Obelske Familiefond, som har doneret 15 mio. kr. til det nye orgel. Efter planen vil orglet spille sine første toner seks måneder efter indvielsen af Musikkens Hus i 2013.
Oprindelig var koncertorgelet ikke en del af byggeprojektet, men arkitekterne østrigske COOP HIMMELB(L)AU, var så forudseende, at der allerede er afsat plads til, at man kan bygge et orgel ind i koncertsalen.
Fonden Musikkens Hus i Nordjylland har nedsat en særlig gruppe med ansvar for at anskaffe det nye orgel. Gruppen består af repræsentanter for bygherren og bygherrerådgiveren, COOP HIMMELB(L)AU, akustisk rådgiver Artec samt særlige orgelkyndige personer, herunder organist Preben Christensen, Thisted samt domorganist Erling Thomsen Aalborg. Desuden rådgiver professor Hans Fagius, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium gruppen.
Gruppen har nu på grundlag af et internationalt udbud og besigtigelse af orgler i Østrig, England, Sverige og Danmark valgt det velestimerede, danske orgelbyggerfirma Marcussen & Søn til at løse opgaven. Marcussen & Søn er grundlagt i 1806 og har bygget orgler mange steder i både Danmark og i udlandet.
Marcussen & Søn begynder fremstillingen af orglet dette efterår. Orglet vil være klar til installering, når byggeriet af koncertsalen er færdig i forsommeren 2013 og vil kunne tages i brug i efteråret 2013.
Formanden for Det Obelske Familiefond, Christen Obel, glæder sig over at kunne sætte et konkret kulturelt aftryk i Musikkens Hus i Nordjylland:
”Det er spændende for Fonden at få lov til at være en lille del af Musikkens Hus i Nordjylland. Orglet vil ikke alene kunne benyttes i forbindelse med koncerter, bl.a. Aalborg Symfoniorkesters koncerter, men også af de musikstuderende ved Universitetet og Det Jyske Musikkonservatorium.
Vi er glade for også på den måde at kunne understøtte uddannelsesmiljøet i Nordjylland”.
Direktør Hans Peter Svendler fra Realdania, der sammen med Aalborg Kommune er de væsentligste parter bag Musikkens Hus i Nordjylland konstaterer:
”Et stort moderne koncertorgel, som endda bliver bygget af et særdeles velkvalificeret dansk firma, vil bidrage til at gøre Musikkens Hus til en ganske særlig ramme for musik, musikalitet og store oplevelser for husets brugere, borgerne i Nordjylland og de gæster, der besøger området.”
Direktør Claudia Zachariassen, Marcussen & Søn siger: ”Vi er meget stolte over at være blevet valgt til at bygge et af Danmarks største koncertorgler til Musikkens Hus i Nordjylland. Vi har bygget utallige orgler til såvel koncertsale som til kirker, og vores mangeårige og store ekspertise vil således komme Musikkens Hus i Nordjylland til gode. Vi er allerede i gang med at designe orglet og glæder os til at komme i gang med at bygge orglet til koncertsalen, som har en helt unik og fascinerende formgivning”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *