Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Udstillinger i 2023: Mød kunstnerkolonier, Alfons Åberg og vild natur!

Pressemeddelelse – 20 December 2022

Fra Nivaagaards Malerisamling ser man den svenske kyst i horisonten på den anden side af Øresund – og i hele 2023 rykker svenske kunstnere ind i tre særudstillinger på museet.

I foråret kan opleves Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild, der samler værker fra de to kunstnermiljøer, som opstod i sidste halvdel af 1800-tallet på hver sin side af Sundet. Det var de gamle fiskerlejer, lokalbefolkningen, det vidunderlige lys, havet og den karakteristiske natur, der lokkede både mandlige og kvindelige kunstmalere til Kullen og Nordsjælland, hvor nogle af tidens første kunstnerkolonier opstod.

Hen over sommeren vises en udstilling med en af barndommens bedste venner – Alfons Åberg – og hans skaber, forfatter og illustrator Gunilla Bergströms originale værker bag den lille dreng, der bor alene med sin far og prøver kræfter med livets små og store kriser. Det er første gang, de originale skitser og tegninger bag den populære figur, der udkom i 40 børnebøger, udstilles i Danmark.

Efteråret byder på vilde naturmalerier af den svenske kunstmaler Bruno Liljefors (1860 – 1939). Her kan på nært hold opleves dramatiske motiver med kæmpende og jagede dyr sammen med minutiøst malede fugle i naturens omgivelser. Udstillingen viser et bredt udsnit af værker fra en af Nordens betydeligste naturskildrere.

KUNSTNERKOLONIERNE
HORNBÆK & ARILD

28. januar – 11. juni 2023

Særudstillingen samler for første gang værker fra de to kunstnermiljøer, som opstod i sidste halvdel af 1800-tallet på hver sin side af Sundet.

Fra slutningen af 1800-tallet og ind i 1900 blev kunstnerkolonier den nye strømning, hvor kunstnere mødtes henover sommeren for at skabe værker i det fri under fælles inspiration. I Hornbæk og Arild var det de gamle fiskerlejer, lokalbefolkningen, det vidunderlige lys, havet og den karakteristiske natur, der lokkede tidens førende mandlige og kvindelige kunstnere til allerede fra midten af 1800-tallet i nogle af de første kunstnerkolonier.

Samlingspunktet i Arild, der ligger på Kullens østside, var gæstgiveriet Mor Cilla, hvor både svenske og danske kunstnere mødtes. Fra Sverige kom malere som Carl Fredrik Hill, Richard Bergh, Gustaf Rydberg, Elisabeth Keyser, Emilia Lönblad, Gisela Trapp og Prins Eugen blandt mange andre. Men også danske kunstnere blev tiltrukket af Kullens særegne natur, heriblandt C.F. Sørensen, August Jerndorff, P.S. Krøyer og Viggo Pedersen; sidstnævnte grundlagde endog en malerskole i byen.

Samme kunstnere slog sig i perioder også ned i Hornbæk på Sjællands nordkyst, der med sit charmerende lokalmiljø gav inspiration til stemningsfulde, lysfyldte motiver. Det samme gjorde Carl Locher, Viggo Johansen, Frants Henningsen, Kristian Zahrtmann, Holger Drachmann, L.A. Ring, Astrid Holm, Ebba Carstensen og Peter Raadsig.

Det er disse to levende kunstnermiljøer, som udstillingen sætter fokus på og folder ud med værker fra en særlig epoke i dansk-svensk kunsthistorie.

ALFONS ÅBERG

21. juni – 17. september 2022

I klare farver, med stærke konturer og tankevækkende dialoger søgte Gunilla Bergström (1942 – 2021) at omskrive og tegne selve livet. Mest kendt blev hun som skaberen af Alfons Åberg, som mange har med sig som en kær barndomsven.

Temaerne er eksistentielle, og i Alfons Åbergs billedverden åbnes fortællinger for børnene, uden at de voksne bliver udeladt. Her kan vi være store og små på samme tid. Det er en verden af billeder, der morer, bekymrer og rammer lige i hjertet – hvor Alfons viser os, når det er svært, og evnen til at finde udveje og løsninger.

I sin metode brugte Gunilla Bergström collage som primært fortælleelement, længe før digital teknologi blev almindeligt inden for illustrationens kunst. Hun skabte sine billeder ved hjælp af blanke stykker papir, tapetprøver og stofstykker og kombinerede collagen med tegneseriebilleder, hvor hun ofte satte tykke sorte streger om figurerne.

Det er første gang, de originale illustrationer bag Alfons Åberg, der udkom i 40 børnebøger, udstilles i Danmark. Bøgerne om Alfons Åberg udgør størstedelen af Gunilla Bergströms produktion og er oversat til tredive sprog.


HELT VILDT!

29. september 2023 – 14. januar 2024

I efteråret 2023 planlægger Nivaagaards Malerisamling soloudstillingen Helt vildt! om den svenske naturmaler Bruno Liljefors (1860-1939). Liljefors er bedst kendt for skildringer af naturens smukke og barske sider. Hans ofte voldsomme malerier tillader os at komme helt tæt på dyrenes liv, gerne set gennem jægerens skarpe linse.

Førende forfattere inviteres til at bidrage med digte og små tekster, der tilsammen perspektiverer Liljefors’ natursyn.

Besøg newsroomet

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst – fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder – og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære ‘Reservat for truede ord’ med omkring 100 ord, der er ved at forlade vores sprog.

Nivaagaards Malerisamling

Relateret media

File format .jpg (2,87 MB)

File format .jpg (819 KB)

Pressekontakt

Kirsten Baltzer Kahr
PRESSEKONTAKT

kbk@nivaagaard.dk

Du modtager denne e-mail, fordi du følger Nivaagaards Malerisamling på Mynewsdesk. Hvis du vil stoppe med at modtage opdateringer fra Nivaagaards Malerisamling klikker du her. For at lære mere om, hvordan vi bruger dine personlige oplysninger, læs venligst vores Privacy Policy.For at få mere at vide om, hvordan dine personlige data bruges af ejeren af ​​det newsroom du følger, og hvordan du kan udøve dine rettigheder, læs venligst Privacy Policy Contacts

Mynewsdesk
Sendt af Mynewsdesk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *