Unge skriver essays om sorg

Oprettet 10/10/2008 – 13:27

161 unge har skrevet om deres personlige oplevelser med at miste forældre, søskende eller andre nære i Kræftens Bekæmpelses essaykonkurrence Skriv OmSorg. Vinderen blev Mathias Frost-Henriksen fra Hvidovre. Hans essay bliver nu delt ud blandt alle landets 8. – 10. klasser.
Mathias Frost-Henriksens far døde af lungekræft for mindre end et år siden. Mathias er 14 år og går i 8. klasse i Hvidovre. Hans essay om farens død hedder ’Vreden og Savnet’. Den blev i går kåret som det bedste bidrag blandt 161 essays, hvor børn har beskrevet deres følelser i forbindelse med at miste.
Starten på ’Vreden og Savnet’:
Regnen stod silende ned på battet i min hånd. Jeg tog et æble op og vejede det i hånden.
Hele min krop rystede af ren vrede.
Jeg kastede æblet så højt op jeg kunne, og smadrede battet imod det så det røg adskillige meter væk.
Pang: vrede, Bang: Sorg, Pang: Frygt Bang: Hvorfor…Hvorfor…Hvorfor….Hvorfor nu, Hvorfor. Han syntes at have det fint i går aftes. Jeg forstår det ikke.
Hvorfor ham…
– Vi er meget glade for, at så mange børn har valgt at dele deres oplevelser med os og med andre børn. Det viser, at børn meget gerne vil fortælle om deres følelser, og at det er helt forkert, hvis vi voksne tror, at vi hjælper barnet bedst ved at tie om det frygtelige, der er sket i barnets liv, sagde projektchef Per Bøge, da de tre vindere af konkurrencen blev fejret ved et arrangement på Hotel The Square i København i går. The Square havde kvit og frit lagt lokaler og forfriskninger til begivenheden.
Konkurrencevinderen Mathias Frost-Henriksen sammen med de to dommere Henriette von Irgens-Bergh og Lotus Turell samt projektchef Per Bøge.
4.000 børn og unge mister far eller mor
Der blev kåret tre vindere i alt. Ude over Mathias var det Majli Sofie Knappe på 15 år fra Silkeborg og Benedicte Seit Klingenberg Jespersen, 15 år fra Valby. De tre fik hver en bærbar PC som Dell havde doneret som præmie.
Mathias Frost-Henriksens vinder essay bliver nu trykt i UNG Bladet, der uddeles gratis til alle landets 8. – 10. klasser. Og der er god brug for fokus på børns sorg. Hvert år oplever cirka 4.000 børn og unge at enten mor eller far dør fra dem.
Håber at få essays samlet i bog
Kræftens Bekæmpelse håber at kunne rejse penge til at få udgivet de mange bidrag til konkurrencen som en samlet bog.
– Sådan en bog vil være fantastisk læsning – specielt for de voksne, som er omkring barnet, når det rammes af så alvorlige tab. Det er vigtigt, at vi voksne er vores ansvar bevidst og er parat til at rumme de store følelser barnet har i sådan en situation, siger projektchef Per Bøge.
Slutningen på ’Vreden og Savnet’:
Jeg greb fat om battet og lagde det på min skulder, mens jeg tænkte.
Så længe jeg kunne afreagere på æblerne skulle det nok gå, men hvad så når der ikke er flere æbler. Hvad gør jeg når det bliver vinter og æblerne er væk, tænkte jeg og sukkede.
”Unfair!” skreg det som en sirene inde i mit hoved.
”Unfair…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *