25-øren er afskaffet

Oprettet 03/10/2011 – 11:06

Fra 1. oktober 2008 kunne der ikke længere betales med 25-ører. Mønten kunne indløses i banker, sparekasser samt Nationalbanken frem til 1. oktober 2011. Fra 1. oktober 2011 kan 25-øren ikke længere indløses, hverken i pengeinstitutter eller i Nationalbanken.
Hvorfor afskaffes 25-øren?
Undersøgelser havde vist, at 25-øren ikke længere havde nogen selvstændig købekraft.
Hvor mange 25-ører findes i omløb?
Pr. juli 2011 fandtes 344 millioner 25-ører af bronze i omløb.
Får afskaffelsen af 25-øren betydning for afrundingsreglerne?
Afskaffelsen af 25-øren har medført nye afrundingsregler, som fra 1. oktober 2008 gælder for kontante betalinger. De nye afrundingsregler gælder kun for det samlede beløb, der betales kontant ved kassen – og ikke for hver enkelt vare. For elektroniske betalinger (Dankort, netbank mv.) vil der fortsat skulle betales det nøjagtige beløb, fx 405,85 kr.
I relation til den konkrete betalingssituation, hvor der købes for 3,25 kr. og kunden betaler med Dankort på 100 kr, medfører afrundingsreglen dermed, at der fortsat skal betales for det nøjagtige beløb – og det er så de kontante byttepenge på 96,75 kr., som skal udsættes for en i dette tilfælde oprunding til 97 kr. Dette skyldes den foretagne sondring mellem kontant og elektronisk betaling.
Hvad siger afrundingsreglerne?
Afrundingsreglerne indebærer, at beløb der ender på 1-24 øre rundes ned til 0 kr., 25-74 øre rundes af til 50 øre, og 75-99 øre rundes op til 1,00 kr. Afrundingsreglerne gælder KUN for kontante betalinger.
Vil afskaffelse af 25-øren føre til stigende priser?
Erfaringer fra Danmark, Sverige og Norge viser, at tidligere afskaffelser af småmønt ikke har ført til stigende priser (inflation).
Hvornår er en mønt sidst blevet taget ud af omløb?
Den seneste ændring af den danske møntrække fandt sted i 1989, hvor 5- og 10-øren blev afskaffet. Ved samme lejlighed blev hele møntrækken ændret med indførelse af nye møntværdier og nyt udseende af mønterne.
Beskrivelse af mønten
På forsiden er kronen centralt placeret. Kongekronen er konge- og statsmagtens vigtigste symbol og er et symbolsk udtryk for statslig overhøjhed. Siden 1671 har Christian V’ s krone, der opbevares på Rosenborg Slot, været den danske kongekrone. Udmøntningsåret er angivet øverst på mønten. På bagsiden er værdiangivelsen centralt placeret. Over denne er Den Kgl. Mønts hjerte præget. Anvendelsen af hjertet er en århundredgammel tradition, der oprindelig viste, hvilken møntmester og senere hvilket udmøntningssted, der har præget mønten. Møntmærket har ikke længere nogen praktisk betydning, idet der i dag kun er ét udmøntningssted.
Tekniske specifikationer
25-øren er lavet af tinbronze. Mønten måler i diameter 17,5 mm, vejer 2,8 gram og har en tykkelse på 1,55 mm. Randen er glat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *