8 af 13 DEF-afdelinger oplever praktikmisbrug

Oprettet 21/04/2010 – 15:50

I otte ud af Dansk El-Forbunds 13 lokalafdelinger bliver erfarne elektrikere sendt i virksomhedspraktik – som elektrikere. Kommuner misbruger praktikordning for at få dækket dagpengeudgifter, mener Dansk El-Forbund.
Otte ud af Dansk El-Forbunds 13 lokalafdelinger har sager med ledige elektrikere, der er blevet sendt i virksomhedspraktik i eget fag, viser en opgørelse Elektrikeren har foretaget.
– Jobcentrene får ikke deres godtgørelser fra staten, hvis de ikke skaber en vis mængde aktivering. Ved at sende ledige ud i fire ugers virksomhedspraktik kan jobcentrene sige, at de har sat folk i aktivering, siger Per Prang, a-kasseleder for Dansk El-Forbund Østjylland.
På den måde overtager staten betalingen af lediges dagpenge fra kommunerne. Ordningen som sådan er i orden, hvis der for eksempel er tale om jobskifte imellem brancher, mener Per Prang.
– Men når folk bliver sendt ud i praktik og skal lave det, de altid har lavet, så grænser der til, at give erhvervslivet dagpengene. Elektrikerne får i hvert fald ikke noget ud af det, siger Dansk El-Forbund Østjyllands a-kasseleder.
Også i Dansk El-Forbunds andre lokalafdelinger ser man med skepsis på jobcentrenes brug af praktikordningen.
– Særligt en sag i Lemvig er grotesk, fordi den omhandler en elektriker, der lige er blevet færdig på installatørskolen. Så skriver jobcenteret, at han skal opdatere sin faglighed. Men i og med at han netop har bestået installatøreksamen, burde han jo have det, siger Per Ørberg, lokalformand for Dansk El-Forbund MidtVest.
Ifølge Dansk El-Forbund benytter nogle arbejdsgivere samtidig ordningen til at få billig arbejdskraft i trængte tider.
– Men det er lodret ulovligt. Ud over at det er konkurrenceforvridende, er det også i strid med overenskomstaftalerne. Og grunden til, at jobcentrene gør det, er ren og skær kassetænkning. Det er kun for systemets skyld, siger Jan Jensen, næstformand i Dansk El-Forbund.
Arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard, Aalborg Universitet, vurderer, at kommunerne befinder sig en “gråzone”, når de sender elektrikere i praktik som elektrikere:
– I loven står, at ordningen ikke må virke konkurrenceforvridende. Der står også, at der skal være et rimeligt forhold mellem ansatte uden tilskud, og dem der er i virksomhedspraktik. Det kan derfor være på kanten af det konkurrenceforvridende, især hvis det er elektrikere, der har faguddannelsen og kan gå direkte ind i et job og varetage ordinære arbejdsopgaver, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *