Ingen vending i syne i byggeriet

Oprettet 28/01/2010 – 16:09

Byggeriet ordrebeholdning er stadig på et ekstremt lavt niveau. Det viser konjunkturbarometret for januar 2010. Det betyder ifølge Dansk Byggeri udsigt til større ledighed
Januar viser ingen tegn på forbedring i virksomhedernes ordrebeholdning. Virksomheder, der repræsenterer 67 % af beskæftigelsen, rapporterer her og nu om en mindre ordrebeholdning end normalt. Kun 2 % har en større ordrebeholdning end normalt.
– Når man ser på virksomhedernes ordrebeholdning, er der intet lyspunkt i horisonten. Som i det meste af 2009 er ordrebeholdningen meget lille – og virksomheder, der repræsenterer hele 67 % af beskæftigelsen, skønner, at den er mindre end normalt – og så lavt har den altså ikke tidligere været ved indgangen til et nyt år, forklarer økonomisk konsulent Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri.
Den store nedgang i ordrebeholdningen kommer til udtryk i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, som er faldet med en fjerdedel på bare to år. Samtidig stiger ledigheden kraftigt. Ved udgangen af 2009 var ledigheden kommet op på 13,2 % i bygge- og anlægsbranchen, og det er mere end en fordobling i forhold til ét år tidligere, hvor ledigheden var 6,1 %.
– Byggeriet har allerede oplevet en meget stor tilbagegang, hvor ledigheden er blevet mere end fordoblet på ét år. Men når man ser på udviklingen i ordrebeholdningen, er der udsigt til, at ledigheden stiger endnu mere, siger Andreas Fernstrøm og uddyber:
– For det første har den nuværende lange periode uden en stor ordreindgang betydet, at stort set alle opgaver fra højkonjunkturen er fuldført. Samtidig betyder den nuværende lave ordreindgang, at der ikke er nogen vending i syne i den nære fremtid – vi forventer således, at ledigheden i bygge- og anlægsbranchen vil fortsætte med at stige ind i 2010, slutter Andreas Fernstrøm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *