Oprettet 28/01/2010 – 21:06
Der bliver sat strøm til formidlingen af byplanlægningen og de gamle huse fra renæssancens Aalborg, når en ny hjemmeside under titlen ”Aalborg – bevar mig vel” offentliggøres den 28. januar på: www.aalborgkommune.dk/kulturarv
Aalborg Kommunes byplanlæggere og Aalborg Historiske Museums muse-umsinspektører har samlet den fælles viden for at blive klogere på Aalborgs fortid og de huse, der stadig står i byen fra 15-1600-tallets Aalborg. Denne viden er nu klar til at blive delt med borgerne.
Hjemmesiden indeholder viden om gadestrukturen i middelalderens og re-næssancens Aalborg, de gamle huse og vores viden om dem, krydret med små historier, billeder, kort og henvisninger til mere viden om emnet.
”Vi vil gerne dele vores viden om de gamle Aalborghuse med borgerne. Vi håber på, at ejerne får øje på de kvaliteter husene har, eller igen kan få ved nænsomme rekonstruktioner og istandsættelser”, udtaler arkitekt Ulla Kri-stensen, Teknik- & Miljøforvaltningen.
Trods store saneringer ligger veje og huse som de altid har gjort…
Aalborg er kendt for de store saneringer langs Nytorv og gadegennembruddene ved Boulevarden og Vesterbro. Man har ikke været bange for at lave byen radikalt om. Derfor har det været opfattelsen – også blandt fagfolk, at stort set alle huse fra Aalborgs renæssance var blevet revet ned. ”Aalborgs historiske huse står i ”Den Gamle By” i Århus, siges det. Men det gør de altså ikke! Byplanlæggernes og historikernes samarbejde har vist, at flere eksisterende huse i det ældste Aalborg stammer fra renæssancen og at vejene ligger som de har gjort ”altid” – Algade har f.eks. haft sin nuværende placering i ca. 1000 år.
”Byens historiske ramme og de gamle huse tilfører byen identitet og atmosfære. Den slags rejser vi gerne til byer i andre lande for at opleve, men vi vil gerne formidle, at vi selv har sådanne kulturarvsværdier, at glædes over her i Aalborg”, udtaler Morten Pedersen, museumsinspektør, ph.d, Nordjyllands Historiske Museum.