DF: EU skal bekæmpe social eksport af hjemløse

Oprettet 31/01/2010 – 14:26

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, kræver at EU-Kommissionen griber ind over for problemet med de mange hjemløse, som har taget ophold i andre EU-lande end deres eget. De nuværende regler åbner for social eksport, mener Morten Messerschmidt, som vil have gjort det langt lettere for Danmark at hjemsende hjemløse fra Østeuropa.
”Det undrer mig, at EU ikke for længst har taget affære, eftersom 2010 er officielt år til bekæmpelse af fattigdom og udstødelse. Ifølge de nuværende regler kan udlændinge opholde sig lovligt i Danmark i tre måneder – og hvis de søger arbejde, kan de være her lovligt i seks måneder uden krav om registrering, idet der er fri bevægelighed for arbejdskraften. Men de har kun ret til ophold, så længe de ikke bliver en urimelig byrde for værtsmedlemsstatens sociale system. De hjemløse fra Østeuropa er specielt problematiske, fordi de presser de danske hjemløse og generelt gør det endnu sværere at være hjemløs”, siger Morten Messerschmidt.
Han kalder det er en umenneskelig situation, at danske socialarbejdere er tvunget til at stå og lege grænsebetjente ved indgangene til varmestuer og herberger.
”EU-Kommissionen skal undersøge omfanget af problemet med de mange østeuropæiske hjemløse og herefter ændre reglerne, således at de hjemløse omgående kan sendes hjem, hvis det skønnes, at deres muligheder for at opnå beskæftigelse ikke er til stede. Herudover skal det enkelte medlemsland kunne afkræve EU-borgere fra andre medlemslande dokumentation for, at de har en adresse og dermed tag over hovedet i opholdslandet”, siger Morten Messerschmidt.
”Men vigtigst vil jeg have Kommissionen til at overveje at gøre den hjemløses eget medlemsland økonomisk ansvarlig for en eventuel hjemsendelse af den hjemløse eller at betale for den hjemløses velfærd i opholdslandet. Kun på den måde kan det nemlig undgås, at medlemslande spekulerer i social eksport,” siger Morten Messerschmidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *