En milliard kroner til kommunalt nybyggeri, anlæg og vedligeholdelse er brugt til andre ting

Oprettet 19/04/2010 – 20:44

Ni østjyske kommuner har gennem flere år undladt at bruge de penge, der har været budgetteret med til nybyggeri, anlæg og vedligeholdelse af bygninger og veje.
Dansk Byggeri har sammenlignet kommunernes budgetter og regnskaber for den del af opgaverne med vedligeholdelse, renovering og byggeri, som kommunerne køber af private virksomheder. Resultatet viser, at kommunerne i Østjylland har brugt en milliard mindre end budgetteret i perioden 2000-2008. På landsplan er tallet godt 12 mia. kroner mindre end budgetteret.
I Østjylland er budgetafvigelsen størst i Odder Kommune, som i den undersøgte periode har brugt 16,7 procent mindre end budgetteret, hvilket svarer til 51, 8 mio. kroner, mens man i Silkeborg har været bedst til at få budget og regnskab til at stemme overens. Således er budgetafvigelsen i Silkeborg Kommune på 1,8 procent, her er der dog tale om et merforbrug svarende til 20,6 mio. kroner.
Men uanset om, der bruges flere eller færre penge, så giver det anledning til bekymring, at kommunerne ikke er bedre til at lægge og efterfølgende overholde deres budgetter. Det mener Michael Ancher, formand for Dansk Byggeri Østjylland.
– Jeg undrer mig over, at kommunerne over en periode på ni år ikke har kunnet skabe overensstemmelse mellem budget og regnskab. Der kan selvfølgelig være en tilfældighed, at tingene ikke går, som planlagt – men det kan jo ikke være forklaringen på, at kommunerne gennem en så lang periode ikke har efterlevet deres egne budgetter, siger Michael Ancher.
Han mener, at politikerne skal blive bedre til at foretage de nødvendige prioriteringer, også selvom det ikke er hverken en let eller behagelig opgave, og fortsætter:
– Hvis ikke politikerne tager fat på at få udbedret det vedligeholdelsesefterslæb, der mange steder tydeligt kan ses på de kommunale bygninger, kommer det i sidste ende til at betyde en endnu større regning til kommunerne – og dermed også til skatteborgerne.
Michael Ancher medgiver, at flere kommuner har benyttet sig af den ekstraordinære lånepulje for at sætte gang i en række bygge- og anlægsprojekter men tilføjer, at de penge jo også skal betales tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *