Forbrugerombudsmanden indtræder i ny retssag om sommerhuse på lejet grund

Oprettet 12/03/2009 – 15:09

Endnu en sag om sommerhuse på lejet grund, der står for at skulle for Landsretten, er kommet i Forbrugerombudsmandens søgelys. En forbruger kom i klemme efter, at hendes udlejer i forbindelse med fornyelse af en lejeaftale forhøjede lejen ganske betydeligt. Sagen rejser en lignende problemstilling om sommerhusejeres rettigheder, som en sag Forbrugerombudsmanden gik ind i tilbage i december 2008.
Udlejer – oprindelig en kommune i Sønderjylland, men nu en privat investor – kan udnytte den mulighed for pression, der ligger i, at husejeren risikerer at lide et meget stort tab, hvis lejemålet ikke fortsætter. Udlejer kan i så fald kræve, at det opførte sommerhus fjernes og grunden leveres tilbage i ryddet stand.
Sagen startede ved byretten, men først under ankesagen ved landsretten er spørgsmålet om lejefastsættelse blevet et tema for sagen.
Udlejer har afvist at forhandle indholdet af lejekontrakten.
Men det er ikke acceptabelt, mener Forbrugerombudsmanden.
– Lejeforhøjelser på over hundrede procent kan blive resultatet, hvis lejeren skal tåle alle de vilkår, udlejeren har krævet. Jeg er nu indtrådt i landsretssagen for at medvirke til at sikre, at lejeren, som – efter udlejers krav – har bygget sommerhus på grunden, ikke nu udsættes for et urimeligt pres i forbindelse med ophør af lejekontrakten, udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe, og fortsætter:
– På statens område er der indført en ordning, hvor lejen fastsættes og reguleres med udgangspunkt i en basisleje og reguleres i takt med udviklingen i nettoprisindekset. En lignende ordning kunne passende være inspiration for andre udlejere.
Forbrugerombudsmanden blev interesseret i området efter en henvendelse fra tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen med en opfordring til at se nærmere på forholdene for lejere af sommerhusgrunde. Forbrugerombudsmanden har også haft kontakt til Fritidshusejernes Landsforening.
Sagen rejser en lignende problemstilling som en sag fra Saksild-Nølev sogn i Østjylland – en sag Forbrugerombudsmanden gik ind i december 2008. I denne sag krævede et menighedsråd i forbindelse med forlængelse af en lejeaftale meget betydelige lejeforhøjelser fra en række lejere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *