Inger Støjberg må selv tage ansvaret for dårlig aktivering i kommunerne

Oprettet 09/07/2010 – 16:04

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg har i dag lanceret regeringens nye handlingsplan, som skal sætte en stopper for dårlig og ineffektiv aktivering i kommunerne. På tide, men megen varm luft siger LO, som mener at beskæftigelsesministeren har lidt for travlt med at tørre al skylden af på kommunerne.
Den nye handlingsplan skal sikre en bedre aktiv indsats til borgerne, bedre brug af pengene i den aktive beskæftigelsesindsats, samt styrke formidling af best practice på tværs af kommunerne. Det gøres ved at iværksætte fire initiativer, som skal sikre, at der udbydes ordentlig aktivering til de mange arbejdsløse.
– Beskæftigelsesministerens nye handlingsplan skal forsøge, at rette op på alle de uheldige eksempler vi har været vidne til i medierne de senere uger. Og det mål er der ikke noget i vejen med. Men i stedet for alene at bebrejde kommuner og jobcentre, som i forvejen er presset både økonomisk og i forhold til det store antal af arbejdsløse, så var det måske en idé at beskæftigelsesministeren selv påtog sig noget ansvar, siger LO’s næstformand Lizette Risgaard
– Kommunerne har bestemt et stort ansvar i denne sag, men man skal huske, at det er regeringen der har vedtaget en incitamentsstruktur hvor kommunerne får flere penge ved at aktivere den arbejdsløse, frem for ikke at aktivere. Derfor bliver målet i sig selv at aktivere, og så oplever vi perspektivløs aktivering med mennesker som sendes på ”pipfuglekurser” eller tilbydes andre meningsløse aktiveringstilbud, siger Lizette Risgaard
LO glæder sig dog over, at beskæftigelsesministeren i den nye plan har taget en række af LO’s gode råd til sig. Blandt andet er det glædeligt, at regionernes rolle bliver styrket, ligesom mere fokus på virksomhedskontakten bliver udbygget. Og specielt det, at der bliver stillet krav om, hvilke mål de enkelte jobcentre skal nå, vil forhåbentlig sikre et bedre udbytte af de midler, kommunerne får.
– Det lader til, at beskæftigelsesministeren har lyttet til LO og den ekspertise vi har indenfor området. Et øget fokus på virksomhedsaktivering, forhåbentlig med opkvalificering indlagt- og en ny udbygget rolle til regionerne er et skridt på vejen. Et øget fokus på uddannelse kunne have været ønskeligt, men det mener regeringen åbenbart stadigt ikke er vigtigt, siger Lizette Risgaard.
LO er også glad for at, at beskæftigelsesministeren vil iværksætte en grundig gennemgang af den aktive beskæftigelsesindsats, men forudsætter at det gøres i tæt samarbejde med Beskæftigelsesrådet.
– Det er godt at beskæftigelsesministeren og regeringen endelig har indset, at der er brug for at kigge den økonomimodel igennem de har stillet op for kommunerne, for her er en af årsagerne til den meningsløse aktivering, slutter Lizette Risgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *