Internet i tog kan ændre danskernes rejsevaner

Oprettet 07/03/2009 – 13:40

Nu får danskerne fuld internetadgang i toget, når de rejser på den travle hovedstrækning mellem København og Århus. Fra på mandag, den 9. marts, vil der i alle IC3- og IR4-togsæt på ruten være mulighed for at gå på nettet.
Og det er virkelig noget, danskerne efterspørger. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for TDC og DSB. Hele 35 procent af de danskere, der i dag tager bilen på hele eller dele af strækningen, vil overveje at tage toget i stedet, hvis de kan gå på nettet.
”Undersøgelsen viser, at online-adgang i toget kan ændre den måde, vi rejser på. Der er virkelig et stort kundepotentiale, hvis DSB hermed kan flytte en del af bilisterne over i toget. Og set i forhold til miljøpåvirkningen er der tale en betydelig samfundsgevinst,” siger kommerciel direktør i DSB, Mogens Jønck.
“Internet i tog giver mulighed for at være effektiv, mens man lader sig transportere og på den måde gøre rejsetid til kvalitetstid. Det er efterspurgt, og det er uanset, om vores passagerer er erhvervsfolk på vej til og fra møder i København, studerende på vej hjem til Århus eller familier på vej på påskeferie. Alle siger, at deres rejseoplevelse forbedres ved, at de kan gå på nettet,” siger Mogens Jønck.
Internet i tog-løsningen er skabt i et tæt samarbejde mellem DSB og TDC.
”Vi har tilstræbt en løsning, hvor man nemt kan komme på nettet med sin pc i toget, uanset om man er daglig pendler eller kun rejser en gang imellem. Internet i tog er fuldstændig på linje med TDCs strategi. Vi vil gerne give danskerne adgang til at kommunikere digitalt overalt, hvor de har brug for det,” siger Jens Munch-Hansen, administrerende direktør i TDC Business Nordic.
Fakta:
Undersøgelse: Danskerne vil være på nettet når de rejser
Analyse Danmarks undersøgelse for TDC og DSB kortlægger danskernes behov for internetadgang på rejsen. Den viser blandt andet at:
• 35 % af bilisterne ville overveje at udskifte bilen med toget, hvis de kan få adgang til internettet under togrejsen. Hvis samtlige 35 procent tog toget i stedet for bilen, ville det give en daglig besparelse på 60 tons CO2.
Hvad siger erfaringen?
I perioden november 2007 til februar 2008 gennemførte DSB og TDC et pilotprojekt om internet i tog på strækningen København-Korsør. Evalueringen fra den gang viste, at 86 procent erklærede sig meget tilfredse eller tilfredse med løsningen. Kun 2 procent af brugerne var meget utilfredse.
Hvordan fungerer Internet i tog?
TDC har på strækningen etableret sendemaster (basestationer) med udstyr til det hurtige mobile bredbånd, Turbo 3G. Dataoverførslen sker via radiosignaler mellem sendemasten og en antenne på togets tag.
Et trådløst netværk (WiFi) inde i toget giver passagererne mulighed for at gå på nettet via deres trådløse netkort. Her ligner løsningen de omkring 600 TDC Hotspot, man finder rundt om i landet.
Hvad koster det?
Som helt ny bruger, der vil prøve løsningen, kan man på få minutter komme på nettet og betale via sit kreditkort. Det koster så 1 kr i minutter.
Hvis man blot lidt oftere har brug for at bruge TDC Hotspot eller internet i tog, kan man for et månedligt abonnement på 30 kr. slippe med 64 øre – og kan aldrig komme til sammenlagt at betale mere end 169 kr. om måneden.
Endelig har man som TDC Mobil Bredbånds-kunde fri adgang til internet i tog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *