Konfirmanderne raser – festen spares væk

Oprettet 29/01/2010 – 11:23

Snart skyller konfirmationsbølgen hen over landet, men budgetterne er mere end halveret i forhold til sidste år. De fede tider for konfirmanderne er ovre og sandsynligheden for en Blå Mandag i sus og dus er uendeligt små i 2010.
I 2009 kostede mere end hver anden konfirmationsfest de glade forældre mellem 25.000 og 50.000 kr. men i år svarer hele 45%, at deres budget er skåret ned til under 25.000 kr. Kun ca. hver 4. konfirmand har lige så dyr en fest, som sidste år viser en brugerundersøgelse blandt landets konfirmander på Danmarks største online mødested for konfirmander, www.Konfirmation.dk,
Udgifterne til konfirmationen bliver angrebet med sparekniven over en bred kam – det er lige fra besparelser på tøj over festen og maden til Blå Mandags aktiviteter.
I år vil flere konfirmander bruge dét festtøj de i forvejen har, frem for at købe nyt, kun til Blå Mandag og man ser også at udskejelserne Blå Mandag ikke er så vilde, som før. Køreture i limousiner og flyveture i helikoptre er skiftet ud med eks. gocart eller paintball.
Konfirmationsfesten har sin helt egen plads i spareplanerne og her handler det for forældrene om både at barbere gæstelisten ned samt at holde udgifterne til mad og feststed på et lavere blus. Man inviterer ikke længere ud i alle afkroge af familien, men nøjes med en mere intim flok på 20-30 gæster.
“Vi skal mindst 10-12 år tilbage i tiden for at finde lige så mange, der holder deres konfirmationsfest hjemme, frem for på hotel eller restaurant”, siger Kenneth Lund, journalist på www.Konfirmation.dk og fortsætter “musikken til festerne i år bliver heller ikke levende bands og mobildiskoteker med kendt DJ, som vi har set i nogle år, men mere sandsynligt blot en computer, der agerer gratis jukebox”.
En af de ting der har været meget populært de seneste år, er Blå Mandags-festen, hvor konfirmanderne har holdt nogle store fester om aftenen. I år ser det ud til at det bliver en roligere bytur eks. i biografen med klassen, der er planlagt.
Kenneth Lund fra www.Konfirmation.dk forklarer: “Der er ingen tvivl om at netop konfirmanderne oplever økonomien i samfundet kraftigt. De år, hvor vi havde mange penge, fik konfirmanderne de vildeste konfirmationer, hvor de blev hentet på Harley Davidson motorcykler i kirken, var til portrætfotograf før festen som et andet brudepar og hvor konfirmationskjolerne kunne koste lige så meget som en flot brudekjole. Når kassen er tom, er det også der forældrene sætter hårdt i med besparelser og i år får de altså virkelig kniven!”
Hvad siger konfirmanderne?
“De er naturligvis skuffede og mange er vrede over det, for de har svært ved at se det rimelige i at festen, de har glædet sig til i mange år, nu bliver sablet ned. De forstår ikke, at det lige er deres årgang, der skal rammes og mange giver udtryk for, at de så forventer bedre gaver som kompensation” forklarer Kenneth Lund.
Fakta: i år konfirmeres ca. 38.000 børn i Folkekirken. Største gaveønske er penge. Flertallet af konfirmanderne (53%) komme fra Jylland, 25% fra Sjælland og resten fra Fyn og øerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *