Mere støtte til egnsteatre

Oprettet 27/02/2009 – 14:06

Uansvarligt, at regeringens refusionsordning har stillet egnsteatrene så usikkert i en tid, hvor kommunerne er under stort økonomisk pres, siger kulturordfører Mogens Jensen.
Kommunekasserne betaler nu for regeringens beskårede støtte til egnsteatrene. På langt sigt kan det betyde teaterlukninger og kvalitetsforringelser.
Den nye refusionsordning for egnsteatre, som regeringen vedtog sammen med Dansk Folkeparti i 2007, betyder, at den statslige refusion til egnsteatre for 2009 er faldet fra 50 til 40 procent.
Socialdemokraterne fremsætter fredag et beslutningsforslag, der foreslår, at den tidligere refusionsordning, hvor stat og kommune delte ligeligt i porten, genindføres.
– Den nye ordning er blevet en bombe under det unikke og mangfoldige danske teaterliv, der giver danskerne kvalitetsteater – også uden for de store byer. Den positive udvikling risikerer at blive bremset brat af regeringens nye refusionsordning, der tvinger kommunerne til at finde store støttebeløb til egnsteatrene i deres belastede budgetter, siger Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.
Som eksempel har den nye ordning for 2009 kostet Herning Kommune ca. en halv million kroner alene i det ændrede støttebeløb til Team Teatret. Og på Bornholm koster ændringen kommunekassen mindst 300.000 kr.
Ændringen har da også ført til vanskelige forhandlinger kommunerne og teatrene imellem, og den nævnes som en blandt flere årsager til Gladsaxe Ny Teaters betalingsstandsning.
– Det er uansvarligt, at regeringens refusionsordning har stillet egnsteatrene så usikkert i en tid, hvor kommunerne er under stort økonomisk pres. Til syvende og sidst kan ændringen komme til at betyde kvalitetsforringelser og teaterlukninger til skade for borgerne, siger Mogens Jensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *