Mobbende chefer kan ikke stoppes

Oprettet 02/10/2008 – 12:44

Det er næsten umuligt at stoppe chikanerende chefer med de nuværende regler. HK vil have skærpet arbejdsmiljøloven, skriver HK’s fagblad.
Elisabeth har igen fået en upræcis ordre fra chefen – han vil have nogle varer op at stå på en hylde, hvor hver kvadratcentimeter allerede er fyldt ud. Han giver hende seks-syv andre ordrer på samme tid og er væk. Hun stabler efter bedste evne tingene på den overfyldte hylde, så de i det mindste ikke vælter. Chefen ser hendes værk og konstaterer, at det er gjort forkert: ”Er du ikke et voksent menneske? Du vil jo åbenbart ikke høre efter!”, råber han.
Anmeldelser af mobbende chefer hober sig op i svajende tårne på skrivebordene i HK’s juridiske afdeling. Men cheferne kan med ro i sindet skælde og smælde på deres ansatte, indtil de ansatte forlader jobbet. Problemet er, at der i det nuværende regelsæt ikke er mulighed for at skride ind, når chefen behandler sine ansatte som skidt.
Det fik Elisabeth Staffeldt Andersen at føle, da hun i seks uger var ansat i en butik, som handler med isenkram. Seks uger med en helt urimelig chikanerende chef. Til Sidst bliver Elisabeth Staffeldt Andersen fyret, og hun tager kontakt til både HK og Arbejdstilsynet.
Efter en kort sagsbehandling får Elisabeth Staffeldt Andersen besked om, at Arbejdstilsynet har vurderet sagen, og at der ikke kunne påtales andet end småting.
– Jeg synes, det er skræmmende, at sådan en mand skal have lov at blive ved med at chikanere sine ansatte, og jeg er bare interesseret i, at der ikke er flere, der kommer i klemme, siger hun.
Intet at stille op
– Medmindre din chef lægger hånd på dig fysisk, er der intet at stille op. Du kan simpelthen ikke med de nuværende regler stoppe chefer, der behandler deres ansatte dårligt. Systemet fungerer ikke. Eneste sanktionsmulighed er straffeloven, og en politimand har altså ikke kompetencerne til at udforske en psykisk belastning, og endnu mindre om den psykiske belastning skyldes arbejdet – så der er reelt intet i den nuværende lovgivning, der kan stoppe sådanne arbejdsgivere, siger sagsbehandler Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske sekretariat.
Myndigheder vil ikke gøre noget
Hos Arbejdstilsynet mener man dog ikke, der er nogen problemer i deres procedure:
– Hvis vi giver påbud til arbejdsgiveren gentagne gange, uden at forholdene bliver bragt i orden, kan det føre til en straffesag, men det er meget sjældent. Vi har de redskaber, der skal til, siger Bitten Døjholt, som er kontorchef i Arbejdstilsynets arbejdsmiljøfaglige center.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen mener heller ikke, det er tid til at se på nye løsninger. I juni spurgte HK ministeren, om Arbejdstilsynet ville få bedre instrumenter, så man kunne gøre noget, hvis en arbejdsgiver ikke overholder arbejdsmiljøloven:
– Nu vejleder Arbejdstilsynet virksomhederne, og de kan give bøder og påbud, så jeg synes sådan set, de har de instrumenter, de skal bruge, svarede ministeren dengang.
HK: Man skal kunne straffe arbejdsgivere
Arbejdsmiljøloven bør strammes, mener næstformand i HK, Mette Kindberg.
– At der står i arbejdsmiljøloven, at det psykiske arbejdsmiljø skal sikres, er jo ikke nok. Man er nødt til at inkludere nogle sanktionsmuligheder i loven, så det bliver muligt at straffe de arbejdsgivere, der overtræder loven og ødelægger deres medarbejderes psyke, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *