Ny Forskning: Pas på benene når du rejser

Oprettet 11/06/2008 – 23:36

Fødder og ben kan hæve gevaldigt når man rejser. Der er sågar risiko for at der opstår såkaldte vene-thromboser, der er små blodpropper i de dybereliggende vener i benene. I de senere år har der været enkelte dødsfald, hvor blodpropperne har hæmmet tilbageløbet af blod fra benene til hjertet.
Der findes nu flere hjemmesider om problemet, se f.eks. på dansk Statens Serum Institut (www.ssi.dk/rejser/ under menuen ”Rejseråd”).
Flere nyere videnskabelige undersøgelser har været foretaget på området. I det anerkendte amerikanske tidsskrift American College of Physicians er offentliggjort en basisundersøgelse på 160 patienter, som konkluderer at risi-koen for blodpropper er 4 gange højere ved rejseaktivitet der varer længere end 4 timer end hvis man ikke rejser. Den gennemsnitlige rejsetid var 5,4 timer, og omfattede både rejse via tog, fly og bil.
Universitetet i Dresden har foretaget en lignende undersøgelse på 864 flypassagerer med en rejsetid på over 8 ti-mer, hvor der blev konstateret vene-thromboser hos 27 eller 2,8 % af dem. Tilsvarende undersøgelser er offentlig-gjort i det ansete videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.
Et eksempel på et dødsfald er den engelske kvinde Emma Christoffersen, der i en ung alder på 28 år døde som følge en blodprop på en flyrejse fra Sydney til London.
En mulig løsning er såkaldte rejsestrømper med en intelligent strikketeknologi, hvor der er indbygget en støtte, der forebygger hævningerne. Se f.eks. Statens Serum Institut under www.vaccination.dk.
Strømperne er strikket ganske specielt, så de tilfører et blødt tryk til benene, dvs. strømperne fordeler trykket i venerne opad, hvorved blodforsyningen øges over benenes areal – svarende til en slags mikromassage. Strømperne leveres med et mellem tryk og et højt tryk. Det anbefales altid at vælge det høje tryk, så man er sikker. I tvivlstilfælde bør man konsultere sin læge.
Strømperne bliver strikket så de er tynde og åndbare, dvs. at luft kan trænge igennem. Ligeledes bevirker dette, at strømpen ikke føles lukket og tæt om benene, og at man kan komme af med sveden. Benene er synlige gennem strømperne.
”Vore nye strømper sætter helt nye mål og standarder for moderne rejsestrømper på markedet. Strømperne produceres i.h.t. ISO 9000 med en effektiv produktionsteknik, som også gør strømperne konkurrencedygtige på prisen”, oplyser ProBody Medical.
De nye intelligente rejsestrømper fås hos Matas, apoteker, bandagister og sygeplejeforretninger under mærket ”Easy Step”.

Forside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *