Sæson for hylere på strandene

Oprettet 05/08/2010 – 14:28

Kattegatcentrets sælunge, som blev født den 26. juli er i fuld gang med at opdage verden. Selvom den kun er en uge gammel, er den allerede i fuld gang med at lære verden at kende. Liv er en god mor, og flere gange hver dag søger mor og unge op på stranden, så der kan blive ”tanket” næringsrig modermælk.
”Ungen har på kort tid taget flere kilo på. Svømmeteknikken er allerede nu så god, at ungen kan følges med Liv rundt på opdagelse i sælanlægget. De første par dage mindede det mest om hundesvømning,” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen, biolog og udstillingschef Kattegatcentret. ”Når afstanden til mor bliver for stor, bringer et højt sælunge-hyl lynhurtigt Liv tilbage i betryggende afstand”.
Sælunger også kaldet hylere
Hver sommer oplever strandgæster i Danmark at møde sælunger, som ligger i strandkanten og ser forladte ud. De spættede sæler (Phoca vitulina) føder altid deres unger i juni/juli.
Om sommeren er vandet varmt. Sælungerne fødes uden et beskyttende fedtlag. I det varme vand kan de derfor bedre klare sig. De dier hos moren i 4-6 uger og tager omkring 25 kg på i perioden! Derefter skal selv skaffe sig føde – primært fisk.
Mange af de unger, som ligger langs de danske strande, er ikke forladte, men trænger blot til et hvil, eller også venter de på, at deres mor kommer tilbage fra jagt. Moren har også brug for at få noget at spise, for at kunne blive ved med at give mælk til ungen. Hun skal til havs for at finde føde og efterlader ungen på stranden.
”Som strandgæst er det bedste man kan gøre at lade være med at komme ungen for nær. Hvis man rører ved sælungen, efterlader man en fært af menneske, og det kan få moren til at forlade sit afkom”, udtaler Karsten. Det er også forbundet med en vis risiko at nærme sig sælen. Da man skal være klar over, at sælen er et rovdyr, og at ungen har skarpe tænder.
Er der tvivl om sælen er syg eller forladt, kan man holde øje med den på afstand. Hvis moren ikke returnerer i løbet af det næste døgn eller to kan den nærmeste lokale enhed under Skov- og Naturstyrelsen kontaktes: http://www.skovognatur.dk/Jagt/Skadet/Beredskab/Beredskab.htm
Man er også velkommen til at kontakte Kattegatcentret. Det er vigtigt at have en helt præcis angivelse af, hvor sælungen ligger. Hvorefter vores eneste mulighed er at kontakte Skov- og Naturstyrelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *