Spækhugger-flok set i Vesterhavet ud for Hanstholm

Oprettet 05/08/2011 – 14:07

En flok på ti spækhuggere med mindst to kalve og flere unge dyr blev tirsdag den 2. august 2011 observeret af biologer fra Aarhus Universitet. Biologerne observerede dyrene, der er sjældne gæster i danske farvande, 55 kilometer nordvest for Hanstholm.
Observationen af spækhugger-flokken skete i forbindelse med en optælling fra fly af havpattedyr og fugle i den nordlige del af Vesterhavet og i Skagerrak. Havområdet rummer tre Natura 2000-områder, dvs. beskyttede områder, og spækhuggerne blev observeret nord for Natura 2000-området ”Gule Rev”, ude i Norske Rende og tæt på territorialgrænsen mellem Danmark og Norge.
Det var biolog Rasmus Due Nielsen, der opdagede flokken fra det specialdesignede optællingsfly. Hans kollega, biolog Ib Krag Petersen, der også deltog i optællingen, fortæller, at der formentlig er tale om den største flok spækhuggere, der er set i danske farvande i nyere tid.
”Vi foretager optælling af havpattedyr og fugle i området én gang om året for Naturstyrelsen, og optællingen foregår langs forud-definerede transsekt-linjer. Det var på den allersidste del af optællingen, vi fandt flokken på ti spækhuggere,” fortæller Ib Krag Petersen.
Biologerne har endnu ikke færdiggjort deres data fra optællingen, men udover spækhugger-flokken talte de over 100 marsvin.
”Desuden observerede vi tusindvis af mallemukker og bemærkelsesværdigt mange storkjover, som ser ud til at være talrige i farvandet op til Norske Rende i sommermånederne,” siger Ib Krag Petersen og fortsætter: ”Der var også mange alkefugle, formentlig lomvier. Lomviernes fordeling var sammenfaldende med fordelingen af marsvin, så de lever nok af de samme fiskearter.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *