Unge smider mest affald

Oprettet 29/01/2010 – 11:21

Langt over halvdelen af de unge mellem 15-27 år indrømmer, at de kan finde på at smide affald fra sig, hvor de går, står eller kører. Kun knapt hver femte af den ældste del af befolkningen gør det samme. Organisationen Hold Danmark Rent vil gerne vende tendensen blandt de unge.
Tyggegummi, slikpapir, fastfoodemballage, dåser… De unge smider mere af stort set alt i forhold til de ældre befolkningsgrupper. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analysefirmaet Zapera for Hold Danmark Rent.
For høje tal
Næsten 57% af de unge fra 15-27 år kan finde på at smide affaldet fra sig i stedet for at finde en skraldespand. Tallet falder til knapt 38% hos de 28-55-årige, mens det kun er hver femte af danskerne fra 56 år og opefter, som har en slap holdning over for affaldet. Hold Danmark Rent mener dog, at alle aldersgrupper sagtens kunne stramme sig an.
– Vi er rigtig kede af, at tallene er så høje for alle grupper, men det er da klart, at vi håber, at de unge hører ekstra godt efter, når vi fremover kører kampagner mod det henkastede affald, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.
Ældre smider flere cigaretskod
Det, som de unge smider allermest af, er tyggegummi. Hele 63% kan finde på at smide den klistrede klat fra sig – til gene for både øjet, der ser, skosåler, som det klistrer fast til, samt de fugle, som fejlagtigt tror, det kan spises og i stedet får næbbet klistret sammen.
Udover tyggegummi er det især på is-og slikpapir, fastfoodemballage samt flasker og dåser, at de unge skiller sig ud fra de ældre grupper af danskere.
Der er dog ét punkt, hvor de unge ikke er værst, nemlig når det kommer til at smide cigaretskod. Her fører gruppen af 41-55-årige med godt 47% mod knapt 37% blandt de helt unge.
Mener det er i orden
Det mest bemærkelsesværdige ved undersøgelsen er måske, at en del af de unge også mener, at det er helt i orden at smide tingene fra sig. For eksempel svarer cirka hver tiende, at det er i orden at efterlade både ispinde og hundelorte, mens knapt så mange, nemlig godt 7% synes, at det er helt i orden, at tyggegummiet ikke rammer en skraldespand.
– Vi kan ikke direkte se ud af analysen, om forskellen mellem de unge og ældre skyldes, at man blot bliver klogere med alderen, om de ældre ikke vil indrømme, at de smider affaldet, eller om der simpelthen er en større ligegyldighed i de unges adfærd. Måske er de vant til, at nogle kommer og rydder op efter dem, spekulerer Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent, og fortsætter:
– Uanset hvad grunden er, tror vi i Hold Danmark Rent, at at oplysning, projekter og kampagner er noget af det, der skal til for at få et renere land. For eksempel tror jeg ikke, de unge ville synes, at det var i orden at smide en ispind, hvis de vidste, at det tager naturen op til 10 år at nedbryde den. Den slags må vi lære dem.
Læring på vej
Og der er kampagner i støbeskeen. Både de unge og de ældre festivalgængere vil blive talt direkte til på årets Roskilde Festival, som traditionelt bliver oversvømmet af affald. Desuden har Hold Danmark rent planer om blandt andet at søsætte kampagner mod ispinde og ispapir på de danske strande, mod affald smidt ud ad bilvinduet samt en kampagne mod cigaretskod på landets togstationer.
Læs mere om alle projekter på holddanmarkrent.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *