Virksomheder har selv ansvar for at få job besat

Oprettet 04/07/2013 – 14:59

Mange virksomheder slår ikke ledige job op, og har derfor svært ved at få kvalificeret arbejdskraft. “Ring til os”, siger Dansk Metal, der også opfordrer arbejdsgiverne til at investere mere i uddannelse af nye medarbejdere.
Flere virksomheder oplever, at det er svært at få besat en ledig stilling med kvalificeret arbejdskraft, men kun i en tredjedel af tilfældene har virksomheden slået jobbet op på det gratis Jobnet.dk – og blot seks procent har kontaktet en a-kasse eller fagforening. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
– Det virker helt tosset, at man som virksomhedsleder ikke benytter de gratis muligheder for at få kvalificeret arbejdskraft. Det første skridt bør altid være at slå jobbet op og synliggøre det – både for de ledige og for folk i arbejde, siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals a-kasse.
Han opfordrer også virksomhederne til at kontakte de faglige a-kasser:
– Vi har lokalafdelinger i hele landet, og de har ekspertviden både om virksomhedernes behov og ikke mindst om de lediges kvalifikationer. Så hvis man har brug for en smed, en industritekniker eller en af de mange andre faggrupper, vi repræsenterer, så skal man ringe til os. Så hjælper vi med det samme, siger Torben Poulsen.
Han peger på, at Dansk Metal har formidlet mere end 1.100 job på denne måde alene i årets første seks måneder:
– Rigtig mange virksomheder har stor glæde af at samarbejde med os. Vi kan også hjælpe med at finde ud af efteruddannelses-junglen, hvis en ny medarbejder eksempelvis skal have et bestemt svejsecertifikat, før han kan starte, siger Torben Poulsen.
Han mener samtidig, at virksomhederne har et ansvar for at investere i nye medarbejdere:
– Virksomhederne investerer gladeligt i nye maskiner eller nyt IT-udstyr, men alt for mange glemmer investeringen i medarbejderne i form af opkvalificering og efteruddannelse. Men man kan ikke altid forvente, at en ny medarbejder har alle de ofte meget specialiserede kompetencer fra dag et, men ofte kan det klares med målrettede kurser, siger Torben Poulsen.
Han undrer sig over, at Dansk Arbejdsgiverforening anklager de ledige for ikke aktivt at søge de ledige job:
– Det er altså en underlig kritik. Hvordan i alverden skal de ledige søge et job, hvis det ikke er slået op? Arbejdsgiverne er alt for dårlige til at synliggøre de ledige job, og DA burde i høj grad rette skytset indad i stedet for altid at pege fingre af de arbejdsløse, og det erkender mange af virksomhederne i rundspørgen faktisk også, siger Torben Poulsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *