25.000 danske skoleelever tester smagsløgene

Oprettet 24/09/2008 – 11:04

I disse uger foregår danmarkshistoriens mest omfattende undersøgelse af unges smagsløg. Som led i Dansk Naturvidenskabsfestival 2008 vil forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet sammen med 1.000 skoleklasser på 270 skoler og gymnasier over hele landet foretage et masseeksperiment, der blandt meget andet måske kan afsløre, hvorfor nogle unge er så vilde med slik og andre søde sager, mens andre foretrækker frugt og rugbrød.
Skolerne har modtaget et smagekit, og de cirka 25.000 elever i eksperimentet skal smage sig igennem væskeprøver og angive, hvornår de kan smage andet end vand, hvilken grundsmag de genkender, og i hvilken koncentration de bedst kan lide den. Tærskelværdierne og præferencerne indrapporteres af deltagerne til websiden www.masseeksperiment.dk, hvor både lærere og elever løbende kan følge med i, hvordan de konkrete smagsresultater udvikler sig i de forskellige egne af landet.
Forskerne har forberedt eksperimentet grundigt for at sikre, at resultaterne har validitet. Der er alene til at udvikle og raffinere smagsprøverne brugt 200 timer i laboratoriet. Når eksperimentet er vel overstået, går forskerne i gang med at studere de indkomne data nøje. Hensigten er at foretage en videnskabelig kortlægning af, hvordan piger og drenge i hele landet oplever forskellige smagsindtryk.
Masseeksperimentet og forskningen er banebrydende. Der har ikke tidligere været foretaget en lignende undersøgelse i så stort omfang noget sted i verden. Derfor kan masseeksperimentet give helt ny viden med vidtrækkende praktiske perspektiver. Den rapport, som forskerne på Københavns Universitet udsender til december med resultater og konklusioner, vil blive læst med interesse både i forskningsmiljøet og i fødevareindustrien.
”Smagetesten vil med en helt anden vægt end tidligere kunne bekræfte eller afkræfte vores teorier om, hvilke sure og søde smagsoplevelser vi mennesker foretrækker. Resultatet kan på længere sigt bruges til at udvikle sunde fødevarer med den smag, forbrugerne foretrækker. Sunde madvarer medvirker til at bekæmpe fedmeepidemien, og globale fødevarevirksomheder arbejder på højtryk for at udvikle mad, der falder i forbrugernes smag, og som samtidig fremmer deres sundhed. Disse virksomheder vil se på resultaterne fra masseeksperimentet med meget stor interesse,” forklarer lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet Michael Bom Frøst.
Masseeksperimentet afvikles i de 1.000 skoleklasser i ugerne 38, 39 og 40.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *