Danmark vinder kamp om farligt stof i maling

Oprettet 12/08/2011 – 11:05

Mineralsk terpentin kan give hjerneskader, også kendt som malerhjerne. Det konkluderer EU’s risikovurderingskomite, efter at Danmark i over 20 år har presset EU for at få mineralsk terpentin klassificeret som et stof, der kan skade hjernen. Indtil nu har kun Danmark advaret mod mineralsk terpentin, da det herhjemme længe har været kendt, at terpentin kan give kronisk hjerneskade.
– Danmark har i 23 år, som det eneste land i EU, mærket mineralsk terpentin med advarsler for at beskytte brugerne mod hjerneskader. Nu er turen også kommet til EU, og det er den store danske indsats, som har overbevist de andre lande, siger miljøminister Karen Ellemann.
Mineralsk terpentin er især kendt som opløsningsmiddel i maling og som rensemiddel. I 70’erne og 80’erne viste undersøgelser i Danmark og andre nordiske lande, at mineralsk terpentin, kan give hjerneskader efter mange års brug – især blandt malere.
I juni 2009 sendte Danmark et forslag til det europæiske kemikalieagentur ECHA med forslag om at klassificere mineralsk terpentin for de kroniske hjerneskader. Nu har EU’s risikovurderingskomité givet Danmark ret i, at mineralsk terpentin kan give hjerneskader.
– Det her viser, at vi kan påvirke EU med vores faglige viden. Nu er vejen åbnet for, at malere og forbrugere overalt i EU fremover kan se på emballagen, at det er nødvendigt at beskytte sig mod indånding af terpentindampe for at undgå kronisk hjerneskade, siger Karen Ellemann.
Det er nu op til Europa-Kommissionen at sende forslaget til afstemning blandt medlemslandene i EU og at høre Europa-Parlamentet, så den nye klassificering og mærkning kan træde i kraft overalt i EU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *