De yngste elever har bedst skraldeadfærd

Oprettet 09/08/2011 – 12:06

De fleste børn lærer fra helt små, at det er forkert at smide affald på gaden og i naturen. Alligevel har hele 77 % af skoleeleverne gjort det – og flere og flere smider, jo ældre de bliver. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af organisationen Hold Danmark Rent.
Hele 89 % af eleverne i 9. og 10. klasse har smidt affald sammenlignet med 60 % af eleverne i 3. og 4. klasse. Selvom mange børn altså godt ved, at man ikke skal smide affald i naturen og på gaden, så gør flere og flere det alligevel, jo ældre de bliver.
– Det er meget højere tal, end vi ser hos voksne, hvor ca. halvdelen indrømmer at smide affald. En del af forklaringen kan være større ærlighed hos børn og unge, men det er under alle omstændigheder alt for mange, der smider deres affald, hvor det ikke hører til, siger direktør i Hold Danmark Rent Anne Holm Hansen.
Drengene værre end pigerne
Noget af det værste, man kan smide i naturen, er dåser og flasker, som kan ligge i mange, mange generationer, før de er nedbrudt, hvis der ikke kommer nogen og fjerner dem. Alligevel har 37 % af 9.-10. klasses eleverne smidt dåser fra sig, og 29 % har smidt flasker. I 3.-4. klasse er det kun mellem 3 og 9 % der kan finde på det.
Og lige så stor forskel, der er på klassetrinene, lige så stor forskel er der i opførslen hos drenge og piger. Gennemsnitligt har 31 % af drengene smidt flasker fra sig mod kun 12 % af pigerne. Hver femte dreng har ligeledes smidt en dåse i naturen – dette gælder kun for hver tiende pige.
Venner påvirker hinanden
Undersøgelsen viser tydeligt, at vennegrupper påvirker hinandens adfærd. 84 % af de elever, som kender nogen, der ofte smider affald på jorden, har også selv smidt noget. Af dem, som ikke kender nogen, der tit smider affald, er det “kun” 66 %, der selv smider noget. Skraldeadfærden smitter altså – både god og dårlig.
– Det er den gode, gamle sang om at passe ind. Man vil ikke skille sig ud ved at være et “dydsmønster”, forklarer Anne Holm Hansen.
– Den udvikling skal vi have vendt, så man ender med at være den, der falder uden for, hvis man ikke passer på sine omgivelser, fortsætter hun.
Vil gerne passe på naturen
Der er også positive takter i analysen. Den viser nemlig også, at 9 ud af 10 børn mener, at det er vigtigt at passe på naturen. Og stort set alle synes, at det er negativt at smide affald. De gode intentioner er der altså. Adfærden følger bare ikke altid med.
– Når viljen er der til at gøre det rigtige, så bør der ikke være så langt til målet. Det skal simpelthen gøres cool IKKE at smide affald, siger Anne Holm Hansen, som efter denne analyse vil tage fat på at udvikle flere tiltag for de ældre børn. Hidtil har fokus ligget meget på de mindste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *