El-vikarer i klemme

Oprettet 17/09/2008 – 13:09

El-Vikarer har problemer med enten udbetalingen af løn, tillæg, feriepenge eller pension eller flere af delene på én gang.
Mere end 41 procent af de elektrikere, der arbejder som vikarer, har oplevet problemer med enten udbetalingen af løn, tillæg, feriepenge eller pension eller flere af delene på én gang. Mere end en tredjedel af vikarerne får ikke information om den overenskomst, der dækker det konkrete arbejde, der udføres, og ligeledes mere end hver tredje får ikke information om den lokalaftale, der dækker arbejdet.
Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, Dansk El-Forbund har lavet blandt de medlemmer, der arbejder i vikarbureauer. Undersøgelsen omtales i fagbladet Elektrikeren, hvor det også fremgår, at mere end 40 procent af vikarerne føler sig dårligere behandlet end de fastansatte i forhold til personalegoder. Et af de få – forholdsvis – positive resultater er, at det er et fåtal på godt 14 procent, der føler sig ringere behandlet end fastansatte kolleger i forhold til sikkerhed og arbejdsmiljø.
Dansk El-Forbund har markant flere faglige sager på vikarområdet end på de øvrige faglige områder, og i forbundets afdeling Østjylland fortæller formanden Ervind F. Poulsen, at el-vikarerne er ramt af et voldsomt underbetalingspres. Reglerne på området skulle ellers være til at forstå: Ved flere sager i Arbejdsretten har forbundet fået slået fast, at vikarer, der kommer ind på overenskomstdækkede arbejdspladser, er dækket af de samme aftaler om løn og arbejdsvilkår som de fastansatte.
– Både undersøgelsen og erfaringerne fra afdelingerne og fra de faglige sager, vi har kørt i forbundet, viser klart, at vikarområdet kan udvikle sig til det rene wild west, hvis der ikke bliver grebet effektivt ind. Det burde være reguleret som det øvrige arbejdsmarked, og vi har klare afgørelser, der fortæller, hvordan forholdene skal være. Men reglerne bliver brudt i stor stil, siger Jan Jensen, næstformand i Dansk El-Forbund.
Sag om klausuler for Højesteret
Højesteret kommer nu til at tage stilling til, om der kan indgås kundeklausuler for timelønnede. Det er Dansk El-Forbund, der ønsker den principielle afgørelse. I første omgang har forbundet tabt sagen ved landsretten, men mener, at der ved afgørelsen ikke blev lagt tilstrækkelig vægt på sagens principielle aspekter. Det er den første sag om gyldigheden og rækkevidden af kunde- og konkurrenceklausuler for timelønnede.
Desuden har bladet en udførlig omtale af en ny uddannelse, der tegner til at blive en succes: Mød blandt andre 17-årige Peter Emil Thomasen fra Horsens, der er godt på vej til at blive en af landets første uddannede eventteknikere.
Dansk El-Forbunds fagblad Elektrikeren nr. 06-08 er netop udkommet. Nedenfor omtales tre af bladets historier. Hele bladet kan ses via dette link:
http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=wqqghg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *