Fedme kan forebygges med ændrede vaner

Oprettet 15/08/2011 – 13:06

Det ér muligt at forebygge og behandle overvægt og fedme med ændrede kost- og motionsvaner. Det er der videnskabeligt belæg for. Flere mediers udmeldinger om, at det ikke kan betale sig at ændre kost- og motionsvaner, er forkert, understreger forskere fra DTU Fødevareinstituttet og LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Det har i medierne været fremme, blandt andet i en artikel i Politiken den 11. august 2011, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at overvægt og fedme kan forebygges og behandles med ændrede kost- og motionsvaner. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet understreger, at den fremstilling er forkert.
Sund kost og motion forebygger og behandler fedme og overvægt
“Mediernes udmeldinger om, at det ikke kan betale sig at ændre til sundere kost- og motionsvaner for at forebygge og behandle fedme og overvægt, er helt forkert. Et af verdens største koststudier, Diogenes, viser meget klart, at forekomsten af overvægt og fedme hos børnefamilier falder markant, når der bliver introduceret bedre og sundere kostvaner i hjemmet”, siger professor Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Flere nyere systematiske gennemgange af den samlede litteratur på området viser, at der er overbevisende sammenhæng mellem kostsammensætning og/eller motion samt kropsvægt.
Brug for mere viden om fastholdelse af sunde vaner
“Der er ingen tvivl om, at sund kost og motion har en vigtig rolle i at forebygge og behandle overvægt og fedme. Det, der derimod kan være vanskeligt at vise i koststudier, er fastholdelsen af de sunde vaner og vægttab. Her har vi behov for mere viden”, siger professor Inge Tetens fra DTU Fødevareinstituttet.
Det er svært at få folk til at ændre vaner. Mange mennesker, der deltager i forebyggelses- og behandlingstiltag, falder ikke overraskende tilbage til de gamle usunde vaner, som det også fremgår af artiklen i Politiken.
“Vores opfattelser er, at det er vanskeligt at fastholde de sunde vaner, hvis der ikke er sunde rammer i nærmiljøet. Det kan for eksempel være sund kantinemad og fokus på motion på skoler, børneinstitutioner og arbejdspladser. Det er derfor her, vi skal sætte ind og forske i, hvordan man kan ændre adfærd over en længere periode – det vil sige, hvordan man fastholder de sunde vaner”, fortsætter Inge Tetens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *