Fjernvarme tiltrækker talenter

Oprettet 11/08/2010 – 09:34

Studerende fra hele verden ankommer i dag til Danmark for at lære om fjernvarme. De vil have viden om en ny milliardindustri i vækst.
De fleste danskere tænker ikke over den – fjernvarmen. Den er der bare, og det er nemt. Vi tænker ikke på, at den gør Danmark selvforsynende med energi og reducerer vores samlede CO2-udledning markant. Men det gør udenlandske studerende. Den danske fjernvarmemodel er hot. I dag ankommer 18 ingeniørstuderende fra verdens førende universiteter til Danmark for at deltage i en to uger lang sommerskole.
Fjernvarme er hot
Det er Ingeniørhøjskolen i Århus og Fjernvarmens Udviklingscenter, der står bag den internationale sommerskole. Morten Hofmeister er leder af Fjernvarmens Udviklingscenter. Han mener, at de globale klimaudfordringer er årsagen til, at sommerskolen er blevet et internationalt hit.
”Fjernvarme er en unik, bæredygtig forsyningsform, og Danmark er global frontløber. Mere end 60 % af alle boliger herhjemme opvarmes med fjernvarme. Og halvdelen af fjernvarmeforbruget er baseret på vedvarende energi. De nye ingeniørtalenter kommer for at suge viden til sig. De vil være med til at skabe en grønnere fremtid for deres hjemlande.”
Fjernvarmeteknologi kan også anvendes til at producere køling på en energieffektiv måde, og det er årsagen til den store interesse blandt studerende i lande med lange og varme somre.
Tal fra Klima- og Energiministeriet viser, at fjernvarme og kraftvarme er den vigtigste årsag til Danmarks CO2-reduktioner.
Ny milliardindustri
Men det er ikke bare gode klimaintentioner, der trækker de udenlandske ingeniørtalenter til Danmark. Fjernvarmeindustrien i Danmark har i de seneste år haft en rekordstor vækst, forklarer Jens Brusgaard Vestergaard fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
”Danmark har i de seneste 10 år oplevet et sandt eksporteventyr på fjernvarmeområdet. Vi er førende, når det gælder forskning, udvikling og demonstration af nye teknologier. Og det vækker interesse i udlandet.”
Den danske eksport af fjernvarmeteknologi er steget med over 100 % siden 2003. Til sammenligning er det mere end fire gange så meget som stigningen i den samlede danske eksport. Fjernvarmeindustrien har en samlet omsætning på cirka 19 milliarder kroner.
For at fastholde sin førerposition på fjernvarmeområdet satser industrien nu massivt på at skabe tætte relationer til uddannelses- og forskningsverdenen. Sommerskolen skal være med til at skabe et stærkere rekrutteringsgrundlag og give virksomhederne mulighed for at plukke de lyse hoveder blandt de studerende.
”Forskning og udvikling er en forudsætning for, at vi kan fastholde vores vækst. Kampen om de grønne teknologier spidser til. Vi har et stort behov for at tiltrække nye fjernvarmetalenter fra både Danmark og udlandet”, siger Morten Hofmeister fra Fjernvarmens Udviklingscenter.
Sommerskolen slutter den 20. august og støttes økonomisk af en række af branchens virksomheder, som omfatter både Grundfos og Danfoss. De studerende skal lære om energibesparende fjernvarmeteknologi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *