Flere praktikpladser i Nordsjælland

Oprettet 21/07/2010 – 15:48

Efter flere år med svær nedgang i antallet af praktikpladser i den nordsjællandske bygge- og anlægsbranche, ser billedet nu ud til endelig at være vendt.
Bygge- og anlægsbranchen har de seneste år været ramt af nedgang og slunkne ordrebøger, hvilket er gået hårdt ud over unge og deres mulighed for at indgå lærlingeaftaler med virksomheder. Men tal for Erhvervsskolen Nordsjælland viser nu en stigning på 19 % på tømrerområdet og hele 35 % på murerområdet.
– Den økonomiske krise har ramt meget hårdt i bygge- og anlægsbranchen, også i det nordsjællandske. Det er svært for virksomhederne at indgå uddannelsesaftaler, når ordrebøgerne er tynde og fremtidige opgaver ikke er sikre. Vi ansætter lærlinge i virksomhederne, når vi vurderer, at der er arbejde at sætte lærlingene til, siger Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.
Bedring i sigte
Men alt tyder nu på, at der er bedring i sigte og at virksomhederne igen er begyndt at ansætte lærlinge.
– Vi mærker, at virksomhederne efterhånden begynder at spore en vis optimisme. Derudover kan vi se, at den såkaldte praktikpladspræmie nu er begyndt at virke og altså påvirker virksomhedernes motivation for at indgå praktikaftaler, siger Jørgen Simonsen.
Praktikpladspræmien er en bonusordning, der gør, at virksomhederne ved hver indgåelse af en praktikaftale kan få et tilskud på 50.000 kr.
Jørgen Simonsen forklarer desuden, at virksomhederne har mulighed for at indgå praktikaftaler på flere forskellige måder, både sammen med en anden virksomhed, eller ved at virksomheden selv kan kontakte den lokale erhvervsskole og lave enten en kort praktikaftale eller en delaftale for en lærling.
Behov for fremtidssikring
Bygge- og anlægsbranchen har en lang og stolt tradition for at uddanne indenfor egne fag, når virksomhederne har opgaver.
– Den tradition skal opretholdes i samarbejde med erhvervsskolerne, også under en lavkonjunktur, siger Jørgen Simonsen, der ikke lægger skjul på, hvor vigtigt det er, at også bygge- og anlægsbranchen sørger for at fremtidssikre sig:
– Når alt kommer til alt, så har branchen et ansvar for at uddanne de unge, men sørme også et behov. Hvis vi vil fremtidssikre vores branche, så må og skal vi tilbyde praktikpladser til de unge. Fremskrivninger viser, at der om 8 – 10 år er 20.000 færre med en byggefaglig erhvervsuddannelse. Vi må og skal altså ansætte flere lærlinge, hvis vi fortsat skal have nok kvalificerede fagfolk i byggebranchen – en branche, hvor ca. 60 pct. i dag har en faglært uddannelse.
Årets første fem måneder viser på landsplan en stigning i antallet af uddannelsesaftaler i byggebranchen. Der er i alt indgået 1.940 nye aftaler i branchen, fx ses der i tømrerfaget en stigning på 49 % og i murerfaget en stigning på 21 %.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *