Flest ulykker hos de unge

Oprettet 07/08/2011 – 04:07

Unge er desværre overrepræsenteret i ulykkesstatistikken. Dansk Byggeri arbejder for at skabe en sikkerhedskultur i branchen – både via undervisning på erhvervsskolerne og ude på byggepladserne
Næsten hver tredje gang en tømrer kommer til skade ved sit arbejde, er det en ung under 25 år, det går ud over, viser BAT-Kartellets bearbejdning af Arbejdstilsynets ulykkesstatistik. De unge i tømrerfaget er oftere udsat for arbejdsulykker end jævnaldrende i andre fag i bygge- og anlægsbranchen. Men der er en tendens til, at de unge generelt er overrepræsenteret i ulykkesstatistikken.
– Det er desværre ikke ny viden, at unge og helt nyansatte er særligt udsat på jobbet. Det viser både vores erfaring og to store forskningsprojekter, fortæller arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.
Branchen har længe haft fokus på problemet og arbejder for at få de høje ulykkestal bragt ned.
– Vi arbejder for at uddanne de unge til at lære en sikkerhedskultur fremfor en risikokultur. Det betyder, at de skal lære, at det er ok at tænke sig om, at planlægge arbejdet, at gå tre gange med et lille læs i stedet for én gang med et stort læs. Og på byggepladsen skal de lære at bruge adgangsvejene i stedet for at skyde genvej henover afspærrede områder, fortæller Mette Møller Nielsen, og fortsætter:
– Denne sikkerhedskultuPressrelease textr lærer de unge på skolerne. Men samtidigt skal vi i branchen stå klar med at drage ekstra omsorg for de unge, holde øje med dem og frem for alt skal vi anerkender det sikre arbejde frem for det hurtige og det farlige arbejde.
Men bygge- og anlægsbranchen kæmper ifølge Mette Møller Nielsen med en historisk betinget risikoadfærd, som betyder, at det tager tid at vende om til sikkerhedsadfærd.
– For at understøtte den proces har vi blandt andet sat penge af til en mobil arbejdsmiljøtjeneste – Byggeriets Arbejdsmiljøbus, der har otte konsulenter ansat. Formålet her er at få sikkerhedsadfærd helt ud på pladserne – små som store, slutter Mette Møller Nielsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *