Forældre til syge børn kommer i klemme

Oprettet 29/01/2010 – 11:30

Man kan komme alvorligt i klemme og miste jobbet, hvis man har fået orlov til at passe sit alvorligt syge barn. Der findes nemlig to forskellige orlovsordninger, og det er kun på den ene, man har retten til fravær. Nu vil HK have ændret loven.
Hvis du skal gå hjemme og passe dit alvorligt syge barn, er det ikke lige meget, hvilken orlovsordning, du kommer på. Du kan enten gå hjemme og få løntilskud fra kommunen eller blive direkte ansat af kommunen til at passe dit syge barn.
Det er dog kun på den ene ordning – hvis du bliver ansat af kommunen – du har retten til fravær fra dit normale job. Hvis du får løntilskud, kan din arbejdsgiver sådan set godt fyre dig undervejs i din pasningsorlov.
Det er et kæmpe problem, mener HK, der vil have loven lavet om.
– For at blive ansat af kommunen, skal der faktisk være afsagt en dødsdom for ens barn. Vi oplever derfor, at det er langt de fleste, der kommer på løntilskudsordningen, hvis deres barn er alvorligt syg, og så har de faktisk ikke retten til fravær fra deres normale job. Vi synes, det er helt urimeligt, at vores medlemmer, der kæmper med alvorlig sygdom og sorg, også skal gå og være bange for at miste deres job. Uanset hvilken af de to orlovsordninger, man er på, bør man være beskyttet mod fyring, mener Mette Kindberg, næstformand i HK.
Hun vil nu sende et brev til socialministeren for at bede hende kigge loven efter i sømmene og sikre forældre til alvorligt syge børn den samme beskyttelse.
Orlov vigtig for samfundet
Hos Kræftens Bekæmpelse er man helt enige med HK og ønsker også at få lappet hullet i loven.
– Vi ønsker også, man har maksimal ansættelsesretlig beskyttelse, hvis man skal passe et alvorligt sygt familiemedlem uanset hvilken af de to økonomiske ordninger, man er på. Både fra en menneskelig og en samfundsmæssig side er det en rigtig god idé at vi har disse pasningsorlovsordninger, og så bør det også være sådan, at man har den samme grad af beskyttelse på begge ordninger, så man ikke skal gå og frygte en fyring, siger Lars Kofoed, jurist i Kræftens Bekæmpelse og fortsætter:
– Det der ligger bag ordningerne, er jo at man fra samfundets side har erkendt, at vi har et stort behov for at få passet syge medborgere, og det er en stor hjælp, at vi kan få pårørende til at gøre det. Alternativet kan være at patienten skal sendes på døgninstitution.
FAKTA
Sådan er loven:
Når man har et sygt barn, kan man gå hjemme på to måder:
1. Man kan gå hjemme og få løntilskud af kommunen, så arbejdsgiveren ikke skal betale løn. Det kan man hvis man har pårørende, der er så syg, at det kræver døgnpasning. (Ifølge serviceloven)
2. Man kan blive direkte ansat af kommunen til at passe sit syge barn. Det kan man, hvis man har en pårørende, der er dødeligt syg (lov om familiemæssige tvingende omstændigheder)
På begge ordninger er det meningen, at man kan beholde sit job. Det er bare kommunen og ikke arbejdsgiveren, der betaler lønnen i orlovsperioden. Det er dog kun, hvis man bliver ansat af kommunen til at passe sit syge barn, man samtidig har retten til fraværet fra sit normale job. Det har man ikke, hvis man er på løntilskudsordningen.
Det ønsker HK:
Uanset hvilken ordning, man er på, så er det imod forskelsbehandlingsloven at fyre folk, fordi de er nødt til at passe deres syge pårørende. Men det er altså en sag, man først kan tage op bagefter fyringen, og så er skaden sket.
HK ønsker at man på begge ordninger har retten til fravær fra sit normale job, så man ikke skal gå og være bange for at blive afskediget, samtidig med at man kæmper med alvorlig sygdom og sorg. Så man allerede på forhånd er sikret – og ikke først bagefter skal til at prøve at køre en sag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *