Oprettet 08/08/2011 – 15:06
En bonus på 70.000 kroner per praktikplads virker ikke på el-installatørerne. Dansk El-Forbund efterlyser derfor, at arbejdsgiverne tager større ansvar
En kontant belønning på 70.000 kroner for en praktikplads ser ud til at prelle af på de danske el-installatører. Det skriver dagbladet Arbejderen.
Ordningen med at give tilskud til arbejdsgivere, der opretter praktikpladser, blev indført af regeringen sidste år i december i et forsøg på at øge antallet af praktikpladser. Godt og vel halvvejs gennem 2011 er der indgået 568 uddannelser i alt i el- og VVSbranchen, viser statistikken fra installatørfagenes uddannelsessekretariat. Holder den tendens året ud, ender tallet på 1100-1200 aftaler på årsplan.
– Det ser desværre sort ud, og tallene viser, at regeringens politik med at lokke arbejdsgiverne med en kontant belønning ikke virker. Eller måske er det i virkeligheden
endnu mere uhyggeligt: Hvis politikken rent faktisk virker. Hvordan havde situationen så set ud, hvis der ikke havde været en økonomisk gulerod, spørger næstformand i Dansk El-Forbund Jan Jensen.
Antallet af uddannelsesaftaler i branchen er på samme niveau som i 2009 og 2010 og væsentligt lavere end i 2008, 2007 og 2006. Her toppede 2007 med 2054 uddannelsesaftaler.
Jan Jensen synes, det er grotesk i lyset af, at der lige nu står over 9000 unge, som ikke kan gøre deres erhvervsuddannelse færdig, fordi de mangler en praktikplads.
– Derfor støtter vi kraftigt, at det offentlige stiller krav om oprettelse af et bestemt antal lærepladser, når der udbydes større opgaver som for eksempel metrobyggeriet, lyder det fra forbundsnæstformanden.
Dansk Byggeri har netop på metrobyggeriet i hovedstaden forpligtet sig til, at fem til syv procent af de timelønnede skal være lærlinge.
Tekniq, elinstallatørernes organisation, skriver på deres hjemmeside, at Dansk Byggeri ikke kan indgå aftaler på Tekniqs vegne, og at ”organisationens medlemmer derfor heller ikke er forpligtet af aftalen”.
– Tekniq har ikke en juridisk forpligtelse til at følge aftalen, men jeg mener, de i høj grad har en stor moralsk og samfundsmæssig forpligtelse til at ansætte lærlinge. Lærlingeindtaget til branchen har længe været meget lavt, og om få år vil der formentlig være mangel på faglærte elektrikere, siger Jan Jensen.